Deze methode is bedoeld voor klas, groep 6 of hoger van een basisschool. De school kan via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een nachthemelkwaliteitsmeter (NKM) lenen. Let wel de school is verantwoordelijk voor een ordelijk beheer van de NKM, en is bij schade ook verantwoordelijk voor de kosten van vervanging (150 EURO). Maar bij normaal gebruik, net als van bijvoorbeeld een fotocamera of tablet, kan er niets misgaan.

De leerling richt de NKM recht omhoog en drukt op de startknop. Heel even geduld en de meting verschijnt op de rode display.

Vervolgens noteer je: 

  • postcode en huisnummer van de waarneemplek
  • datum
  • tijdstip
  • meting
  • wel of geen maanlicht
  • wel of geen wolken

Het is van belang dat je de meting minimaal een uur na zonsondergang doet.

Een of twee leerlingen in de klas zijn de opperlichtmeter, zij verzamelen de metingen in een logboek of nog beter in EXCEL sheet. Weet je het even niet vraag dan de juf of meester! De opperlichtmeters geven de NKM door aan andere leerlingen. Na plusminus twee weken zijn door alle groepen, leerlingen metingen verricht en gaat de NKM terug naar de universiteit, de juf of meester stuurt het logboek naar de universiteit.

Rijksuniversiteit Groningen
FSE tav Theo Jurriens
Antwoordnummer 172
9700 AB Groningen

De school met de meeste NKM metingen ontvangt een sterrenkunde boekenpakket voor de schoolbibliotheek. De winnende school maken we op 1 april 2019 bekend.