De laatste methode is fotografisch, ook daarvoor is een leencamera beschikbaar. Let wel de school is verantwoordelijk voor een ordelijk beheer van de camera, en is bij schade ook verantwoordelijk voor de kosten van vervanging (50 EURO). Maar bij normaal gebruik, net als van bijvoorbeeld een tablet, kan er niets misgaan. Maar let op de camera kan niet tegen regen en dauw is ook onplezierig. Dus laat de camera niet te lang buiten staan, zeker niet bij een verkeerde weersverwachting. 

Stappenplan:

Plaats de camera op statief. En richt de camera zo dat de lens naar het punt, recht boven je,  aan de hemel wijst. Sterrenkundigen noemen dit het zenith.

Sluit de USB kabel aan op de opgeladen powerbank.

Zet de camera aan en het foto maken gaat nu vanzelf, iedere 25 seconden wordt er een foto gemaakt met een belichtingstijd van 25 seconden. Het foto maken stop je door weer de ontsnapknop in te drukken. Vervolgens laad je de plaatjes in de computer, zoekt een mooie op met veel sterren en liefst wolkenloos en gaat deze vergelijken met een sterrenkaart gemaakt in Stellarium . In de foto ga je op zoek naar de zwakste ster, hetzelfde doe je in Stellarium. In het onderstaande voorbeeld is dat gedaan aan de hand van een dubbelster in Cassiopeia: de fotografische grensgrootte ligt net boven de 5 . Op een donker plekje is die vast hoger.