Overmatig kunstlicht heeft vergaande gevolgen voor onze omgeving. Het project Red de Nacht wil de lichtvervuiling in Noord-Nederland in kaart brengen, zodat we bewuster kunnen zijn van hoe en waar lichtvervuiling gevormd wordt.

Contact

mail

Doe mee!

Kijk s‘nachts in je omgeving en maak een foto van lichtvervuiling die je ziet.

Volg de link hierboven en vul de vragenlijst in, met je foto.

Je inzending is direct te zien op de kaart en vormt samen met alle andere inzendingen een weergave van lichtvervuiling in Noord-Nederland!

Wat doet lichtvervuiling?

Lichtvervuiling en onze gezondheid

De hoeveelheid licht die we zien heeft een grote invloed op ons lichaam. Wanneer het donker is maakt je lichaam namelijk het hormoon melatonine aan. Dit hormoon versterkt je weerstand en vermindert zo de kans op ziekten. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat je lichaam weet wanneer het tijd is om je bed op te zoeken. Wanneer het ook ‘s nachts licht is om je heen vermindert de aanmaak van melatonine, met slecht slapen én een verminderde weerstand tot gevolg.

Lichtvervuiling en de natuur

De lichtvervuiling beïnvloedt ook de natuur. Trekvogels kunnen bijvoorbeeld in de war raken door grote hoeveelheden kunstmatig licht. Sommige vogels blijven ‘s nachts lang om de verlichte gebouwen vliegen waardoor ze uiteindelijk van uitputting doodgaan. Daarnaast kunnen sommige planten niet groeien wanneer de nachten te licht zijn.

Wat is er aan lichtvervuiling te doen?

Er zijn veel oplossingen om lichtvervuiling te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn het dimmen van straatverlichting of het gebruiken van sensoren, zodat de lampen alleen aan zijn als er mensen langskomen. Een andere oplossing is om lampen zo te ontwerpen dat ze alleen naar beneden schijnen. Dit beperkt de lichtvervuiling en bespaart ook nog eens energie: al het licht komt daar terecht waar mensen het nodig hebben. Bedrijven en winkels zouden hun lichten ‘s nachts uit kunnen doen, of minder - en zuinigere - lichten aan laten staan. Ook kan het helpen om bepaalde kleuren lampen te mijden. Blauw licht heeft bijvoorbeeld een negatiever effect op de mens en de natuur dan rood of groen licht.

Andere projecten die bezig zijn met lichtvervuiling

Dark Sky Park

In 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. In dit donkere stukje Nederland is nog een prachtige sterrenhemel te zien en is iedereen welkom om van de donkere nacht te genieten.

Nacht van de Nacht

Elke laatste zaterdag van oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats, waarbij bedrijven en gemeenten door het hele land de lichten uitdoen. Ook zijn er die nacht door het hele land evenementen.

camera_alt

Fototips

Een groot gevaar voor nachtfotografie is ruis. Een donkere foto kan digitaal lichter gemaakt worden, maar dit zorgt er wel voor dat de foto er korrelig uit komt te zien. Dit kun je voorkomen door de zogenaamde ‘ISO-waarde’ zo laag mogelijk te zetten. De meeste smartphones kiezen deze waarde automatisch tijdens het maken van de foto, maar via de instellingen van je camera-app kun je dit makkelijk aanpassen.

Om de foto vervolgens wel mooi licht te maken heeft het gebruik van de flitser niet heel veel zin, je kunt beter de ‘belichtingswaarde’ zo hoog mogelijk zetten. Let op: dit maakt de sluitertijd langer, waardoor je wazige, bewogen foto’s kunt krijgen. Zorg er daarom voor dat je je telefoon stil houdt of op een stabiel oppervlak hebt. Een statief is hierbij natuurlijk ideaal, maar je kunt bijvoorbeeld ook je hand met de telefoon op de leuning van een brug laten rusten. Wat ook helpt om mooiere foto’s te maken is om te zorgen dat de lichtbron groot in beeld is.